+30 697 2209364, +30 210 8169522, +30 210 8169597                Πεύκων 13 Πλ. Βαρυμπόμπης και Ευκαλύπτων 16, 13677        

slider n5

________________________________
erasm

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ERASMUS+

________________________________
erasm________________________________

Επισκεφτείτε τα 
Μοντεσσοριανά Σχολεία

monte

______________________

 

Επισκεφτείτε την 
Παιδαγωγική Πρωτοπορία

protop

___________________________

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ  

Κάντε κλικ εδώ
για να δείτε διευθύνσεις Site
με όλες τις απαραίτητες
πληροφορίες 
για τις εργασίες σας
.
_______________________________

Όλοι οι οδηγοί
των αρχαιολογικών
μουσείων της Ελλάδας
για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα

 _______________________________

 Εάν δεν έχετε βρει κάποια 
από τα βιβλία του Οργανισμού
Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων,
μπορείτε να επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα του Υπουργείου

http://digitalschool.minedu.gov.gr
_______________________________

Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ-Άρθρο του Θανάση Ζαχόπουλου

 Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

 

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε μια έκρηξη βίας στην πατρίδα μας, κάτι καινούριο στην ελληνική πραγματικότητα. Πράγματι, οι παλαιότεροι από εμάς θα θυμούνται ότι κανείς Έλληνας ή Ελληνίδα δεν φοβόταν να περπατήσει ακόμη και αργά το βράδυ σε έρημη συνοικία προκειμένου να πάει στο σπίτι του. Σήμερα πια, το να κοιμάται κανείς με ξεκλείδωτη πόρτα ή χωρίς ερμητικά κλεισμένα τα εξώφυλλα των παραθύρων, είναι αδιανόητο. Οι ενέδρες θανάτου και η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής με αφορμή τα πολιτικά ή τα αθλητικά πάθη, έχουν μπει και εγκατασταθεί πια στη ζωή μας. Τις μέρες αυτές παρακολουθούμε την παρουσίαση, από τα περισσότερα κανάλια για περισσότερο από είκοσι λεπτά, της ακριβούς διαδικασίας με την οποία δολοφονήθηκαν δύο νέα παιδιά. Πιστεύει κανείς πως αυτό δεν επηρεάζει τα μικρά παιδιά;

Πιστεύω πως είναι πια καιρός όλοι μας να κάνουμε κάτι για την αποτροπή της βίας στην πατρίδα μας και η υπόθεση αυτή είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει και από τα μικρά παιδιά. Όπως γνωρίζετε, όλα τα videogamesπεριέχουν διαδικασίες για το πώς ο χρήστης του παιχνιδιού θα σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους για να πάρει περισσότερους βαθμούς. Πολλές από τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο προβάλλουν σκηνές βίας σε όλες της τις μορφές. Κανείς πια, λιγότερο στους κινηματογράφους αλλά περισσότερο στο σπίτι, δεν απασχολείται αν η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά ή όχι. Σχεδόν όλα τα αγόρια τις αποκριές «ντύνονται» κάτι που παραπέμπει σε μορφή βίας. Όλα αυτά και άλλα, που διαφεύγουν αυτή τη στιγμή από τις σκέψεις μου, εμμέσως βάζουν μέσα στο μυαλό των μικρών παιδιών το ότι η βία είναι πλέον κάτι καθημερινό ανάμεσα στις άλλες κινήσεις της ζωής μας όπως φαγητό, ύπνος, διασκέδαση κ.λ.π.

Πολλοί πιστεύουν ότι το να χαρίζουν στα παιδιά, με αφορμή κάποια επέτειο, πιστόλια και γενικότερα είδη που παραπέμπουν σε μορφές βίας, δεν σταλάζουν στη ψυχή του παιδιού καμία παρόρμηση. Δεν είναι έτσι. Το να παρακολουθούν τα παιδιά βίαιες σκηνές στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο, το να αναπαράγονται οι οποιεσδήποτε εκφράσεις βίας συνεχώς από τα τηλεοπτικά και άλλα Μ.Μ.Ε., η ενασχόληση των παιδιών με τα videogames, που εμπεριέχουν βία, ακόμη και αυτό το απλό ντύσιμο με αποκριάτικη στολή των εκφραστών οποιασδήποτε βίας δημιουργεί εθισμό στα μικρά παιδιά. Ο εθισμός αυτός μέσω της πολύ συχνής απασχόλησης των παιδιών με τη βία θα έχει επιπτώσεις στην αυριανή κοινωνία. Τα παιδιά θα γίνονται σιγά σιγά πιο επιθετικά ακόμη και στη συμπεριφορά τους με τους συμμαθητές τους ή και με άλλα παιδιά. Το να πιστεύουν οι γονείς ότι κάποιοι άλλοι φταίνε για την αύξηση της βίας είναι μια εύκολη λύση. Για τα παιδιά μας που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, πρέπει να επιβάλλουμε απαγορεύσεις, που μπορεί άμεσα να έχουν ως αποτέλεσμα την γκρίνια των παιδιών αλλά μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τα ίδια και την κοινωνία ολόκληρη για να επανέλθουμε σε μια Ελλάδα πιο ανθρώπινη, απαλλαγμένη από φόβο και βία.

Με τις μικρές μου δυνάμεις κάνω έκκληση με το παρόν κείμενο, να σταματήσει πια η προβολή της βίας από την τηλεόραση όσο και αν αυτή «πουλάει», να σταματήσουμε να αγοράζουμε πιστόλια και άλλα είδη βίας ως παιχνίδια στα παιδιά, να απαγορεύουμε στα παιδιά να παίζουν videogamesβίας και να βλέπουν «γκανγκστερικές» «περιπετειώδεις» ή «western» ταινίες στην τηλεόραση. Γενικότερα να ξέρουμε πως κάθε φορά που φέρνουμε έμμεσα τα παιδιά μας σε επαφή με τη βία με οποιονδήποτε τρόπο, θα τα ωθούμε σιγά σιγά σε αυτήν. Η όποιας μορφής βία είναι κάτι που πρέπει να φύγει απ’ τη ζωή μας, ακόμα και η λεκτική. Το bullyingπου συνεχώς αυξάνεται στις μέρες μας στα σχολεία, θα μειωθεί αν ακολουθήσουμε τις παραπάνω αρχές. Τα σχολεία αλλά και η οικογένεια έχουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Η τηλεόραση και γενικότερα τα Μ.Μ.Ε. έχουν επίσης σημαντικό ρόλο. Ας βάλουμε ο καθένας μας ένα λιθαράκι για την αποτροπή της βίας οπουδήποτε και αν αυτή εμφανίζεται. Γιατί η όποια μορφή βίας είναι κατακριτέα.

Θανάσης Ζαχόπουλος,

Εκπαιδευτικός- Πρώην Πρόεδρος Ιδιωτικών Σχολείων

 

 

 

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.