+30 697 2209364, +30 210 8169522, +30 210 8169597                Πεύκων 13 Πλ. Βαρυμπόμπης και Ευκαλύπτων 16, 13677        

slider n5

________________________________
erasm

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ERASMUS+

________________________________
erasm________________________________

Επισκεφτείτε τα 
Μοντεσσοριανά Σχολεία

monte

______________________

 

Επισκεφτείτε την 
Παιδαγωγική Πρωτοπορία

protop

___________________________

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ  

Κάντε κλικ εδώ
για να δείτε διευθύνσεις Site
με όλες τις απαραίτητες
πληροφορίες 
για τις εργασίες σας
.
_______________________________

Όλοι οι οδηγοί
των αρχαιολογικών
μουσείων της Ελλάδας
για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα

 _______________________________

 Εάν δεν έχετε βρει κάποια 
από τα βιβλία του Οργανισμού
Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων,
μπορείτε να επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα του Υπουργείου

http://digitalschool.minedu.gov.gr
_______________________________

ΕΠΙΒΟΛΗ Φ.Π.Α. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το σχολείο θέλοντας να ενημερώσει τους γονείς για συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, γνωστοποιεί τα εξής:

Το σχολείο θέλοντας να ενημερώσει τους γονείς για συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, γνωστοποιεί τα εξής:

Α. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας της συντονιστικής επιτροπής γονέων των ιδιωτικών σχολείων, στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 650 άτομα.

Β. Η κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε ότι θα τροποποιήσει την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα που καταβάλλουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων από 23% στο 13%, ενώ στα φροντιστήρια θα μειωθεί στο 6% και στο Νηπιαγωγείο – Παιδικό Σταθμό δε θα υπάρχει ΦΠΑ. Η επιβολή διαφορετικών ποσοστών σε κάθε διαφορετική βαθμίδα και είδος εκπαίδευσης είναι κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και η συντονιστική επιτροπή γονέων των ιδιωτικών σχολείων διαφωνούν ομόφωνα με την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση γενικώς.

Γ. Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία του 2006 (άρθρο 132/2006) που έχει ισχύ ελληνικού νόμου και μάλιστα αυξημένης ισχύος, η οποία απαγορεύει την ύπαρξη ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στις στενά συνδεόμενες με αυτήν υπηρεσίες.

Δ. Ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισι  απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν για το θέμα η ευρωβουλευτής κ. Σπυράκη και ο κ. Φορτσάκης απάντησε τα εξής: (πατήστε εδώ για το πρωτότυπο κείμενο και τη μετάφρασή του. Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.)

Στο κείμενό του αυτό ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και αυτό προέκυψε από κυβερνητικές προτάσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015.  Αυτές είναι οι μέχρι σήμερα εξελίξεις στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα.

Ε. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο νόμος 4336/2015 για το ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία περιλαμβάνει και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα εκτός εάν οι τιμές τους είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στο ΦΠΑ. Οι κατώτερες τιμές που υπάρχουν σήμερα σε σχολεία της πρωτεύουσας είναι 2.900 έως 3.000 ευρώ το χρόνο και μόνον εξ αυτού του λόγου συνάγεται ότι σχεδόν κανένα ιδιωτικό σχολείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν εξαιρείται. 

Ακολουθεί η σχετική παράγραφος

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.2:  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ

1.α. Η παρ. 1 του κεφαλαίου Α΄ του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄248) αντικαθίσταται ως εξής:
1. Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγείων, βρώσιμα, (Δ.Κ. 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210). Παρασκευάσματα κρεάτων (Δ.Κ. 1601, 1602, ex 1603).»
β. H περίπτωση ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ αντικαθίσταται ως εξής: «ιβ) η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει και για λοιπούς οργανισμούς εφόσον οι εν λόγω οργανισμοί πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,
iii. οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,
iv. η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέ- βλωσης των όρων του ανταγωνισμού. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για την προ- σχολική εκπαίδευση.

 

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.